Ellös

Ellös – lokalt, nationellt och globalt

Ellös är ett gammalt fiskeläge som ligger vackert inringat av berg, vacker natur och påtaglig närhet till havet. I början av Ellös framväxt, var levnadsvillkoren hårda och fattiga. Folk skaffade sitt uppehälle främst från fiske, sjöfart och små jordbruk. Under den stora sillperioderna blomstrade Ellös tillfälligt upp och det byggdes två salterier och ett trankokeri.

Idag är Ellös närområde en av de större industriorterna på Orust, med över 2000 invånare och drygt 280 verksamma företag. Under sommarhalvåret ökar invånarantalet till mer än 15 000. Inom gångavstånd finns det tillgång till, affärer/post, frisör, skola, vårdcentral, apotek, bank och matställen.

Här ligger Hallberg-Rassys Båtvarv, Sveriges största varv för fritidsbåtar och ett av de större företagen på Orust. Det årliga återkommande Öppet varv lockar tiotusentals till Ellös, och kvalitétsbåtar säljs både inom Sverige, men mest ut till Europa och övriga Världen.

Sweden Pelagic AB är det nya namnet efter sammanslagningen av Fiskberedning Paul Mattsson AB och Swe-Dan Seafood AB. Anläggning har en lossningskapacitet på upp till 30 ton sill per timma, och efter beredning och i naturligt kall förvaring i stora bergrum, mognar sillen till en delikatess, färdig att smaksättas och konserveras och skickas ut i Sverige och Europa.

Olssons i Ellös är det ledande fristående företaget i Sverige för traktordelar, reservdelar till entreprenadmaskiner, kraftöverföring och hydraulik. Företagets 80 anställda, med sina drygt 20.000 lagerförda artiklar, levererar reservdelar över hela Sverige och ut i Europa.

Tre företag med lokal, nationell och global verksamhet. Ett litet axplock av ett sjudande företagande i och runt Ellös idag. Alla inte lika stora, men alla lika viktiga för utvecklingen av vårt samhälle. Här fyller den lokala Ellös Vägförening en viktig roll. Genom att ansvara för och underhålla våra vägar, ser vi till att boende trivs och känner sig trygga och att företagen når ut lokalt, nationellt och globalt med sina produkter och verksamhet.