Ellös

 

Ellös – lokalt, nationellt och globalt

Ellös är ett gammalt fiskeläge som ligger vackert inringat av berg, vacker natur och påtaglig närhet till havet. I början av Ellös fram växt, var levnadsvillkoren hårda, och fattiga. Folk skaffade sitt uppehälle främst från fiske, sjöfart och små jordbruk. Under den stora sill perioderna blomstrade Ellös tillfälligt upp och det byggdes två salterier och ett trankokeri.

Idag är Ellös närområde en av de större industriorterna på Orust, med över 2000 invånare och drygt 280 verksamma företag. Under sommar halvåret ökar invånare antalet till mer än 15 000. Inom gång avstånd finns det tillgång till, affärer/post, frisör, skola, vårdcentral, apotek, bank och matställen.

Här ligger Hallberg-Rassys Båtvarv, Sveriges största varv för fritidsbåtar och ett av de större företagen på Orust. Det årliga återkommande Öppet varv lockar tiotusentals till Ellös, och kvalitébåtar säljs både inom Sverige men mest ut till Europa och övriga Världen.

Sweden Pelagic AB är det nya namnet efter sammanslagningen av Fiskberedning Paul Mattsson AB och Swe-Dan Seafood AB. Anläggning har en lossningskapacitet på upp till 30 ton sill per timma, och efter beredning och i naturligt kall förvaring i stora bergrum, mognar sillen till en delikatess, färdig att smaksättas och konserveras och skickas ut i Sverige och Europa indegenerique.be.

”Salladen” heter egentligen Swedeponic Sverige AB och är en del av Spis Smaker, och odlar, marknadsför färska örter och sallater för att kunna erbjuda Europas konsumenter smakrika matupplevelser året runt. De är störst i Europa på färska ekologiska örter i kruka och finns i dag på sju europeiska marknader.

Olssons i Ellös är det ledande fristående företaget i Sverige för traktordelar, reservdelar till entreprenadmaskiner, kraftöverföring och hydraulik. Företagets 60 anställda, med sina drygt 20.000 lagerförda artiklar, levererar reservdelar över hela Sverige och ut i Europa.

Fyra företag med lokal, nationell och global verksamhet. Ett litet axplock av ett sjudande företagande i och runt Ellös idag. Alla inte lika stora, men alla lika viktiga för utvecklingen av vårt samhälle. Här fyller den lokala Ellös Vägförening en viktig roll. Genom att ansvara för och underhålla våra vägar, ser vi till att boende trivs och känner sig trygga och att företagen når ut lokalt, nationellt och globalt med sina produkter och verksamhet.